Bästapresenten.se

Julklappar

Har du börjat planera årets julhandel? Om inte, är det dags att börja. ”Det är september”, säger du. Ja, men man kan aldrig börja för tidigt. Julen är årets högtid och om det inte vore för gåvorna skulle den förmodligen ha varit hälften så populär. Alla älskar julklappar och om du vill försäkra dig om att du får fina julklappar nästa år, se till att du toppar årets julafton med årets julklappar. Vi ger dig den bästa guiden till de roligaste julklapparna, de kreativa julklapparna, de billiga julklapparna och de hemgjorda julklapparna.

Julen har alltid funnits där. Det har dock inte alltid sett ut som det gör idag. Julen har kommit i många olika former. Den har varit ätbar. Den har hängt i granen och omslagspapper är inte längre något som hör till det förflutna. Om du fördjupar dig i historien om den mysiga jultraditionen med julklappar kommer du snabbt att upptäcka att julklapparna har förändrats mycket med tiden. Så långt tillbaka som till medeltiden finns det berättelser om barn som fick julklappar. På den tiden bestod gåvorna dock inte av leksaker, utan av godis, kakor och frukt. Dessutom delades gåvorna inte alltid ut på julafton, utan på juldagsmorgonen.

Jul

Find den perfekte gaveidé

Filter

Presenttips for julklappar

Julgranen kommer

Med åren började gåvorna förändras och när idén om att ta in en gran i hemmet till jul kom till Danmark på 1800-talet hängdes gåvorna först upp på granen. Det kan vara allt från godis till smycken och prydnadsföremål, och det är här som traditionen att slå in presenter har sitt ursprung. Därefter dröjde det inte länge innan julklapparna lades under julgranen, men det kan tyckas att det är långt till den gåvokultur som finns i dag.

Dagens julklappar

Ibland kan man bli överraskad, upprörd och imponerad av några av de julklappar som läggs under julgranen hos en klassisk dansk familj. Spelkonsoler, smartphones, bärbara datorer, resekuponger, märkesvaror och jag kommer att hämta dig. Det kan vara svårt att hänga med i alla exklusiva julklappar som kastas över disk. En sak är dock säker: julklappar handlar fortfarande om att göra din pojkvän, lillebror, mamma eller bästa vän glad på julafton. Det handlar om att vara en del av en jultradition och det är tanken som räknas.

Hur mycket pengar kommer du att spendera på julklappar?

Till att börja med bör du alltså formulera de idéer och förväntningar som du har på dig själv inför julen. Att köpa julklappar borde egentligen vara ett nöje. Det ska vara roligt och du ska ha hjärtat med i spelet. Gör därför en förväntningskontroll med dig själv. Vem köper du julklappar till i år? Hur mycket pengar har du till förfogande för julklappar? Letar du efter riktigt bra julklappar eller vill du prova hemgjorda julklappar i år?

Gör en överenskommelse med familj eller vänner

Du bör förresten göra ett avtal om förväntningar med din familj och de vänner du är ”på gåva” med, så att du undviker obehagliga överraskningar. Det är inget fel med att tala öppet och ärligt om hur mycket pengar var och en av er kommer att spendera på julklappar. Om inte annat är det mycket roligare att vara säker på att du och din bästa vän köper en julklapp till varandra för 150 kronor vardera än att köpa julklappar till henne för 50 kronor och upptäcka att hon har köpt något till dig för tre gånger så mycket.

Den indirekta affären

Kom ihåg att allt inte behöver vara i dollar och cent. I vissa familjer och vänkretsar finns det inga konkreta överenskommelser om hur mycket man ska lägga ut på julklappar. Alla vet dock indirekt var nivån ligger och om den sjunker lite i år kan den stiga nästa år. Det är inte så viktigt.

Julklappar från barn och nissar

En sak är att det under julgranen finns gåvor från hela familjen. En annan är när det då och då dyker upp en gåva från sitt gömställe som påstår sig komma från ”älvan”. Sådana julklappar ger garanterat en speciell stämning till varje julfest. Kanske minns du att du fick något av julälvan eller till och med av självaste jultomten. Kanske minns du glädjen i dina barns ansikten när du berättade att det var nissen som hade lekt. Älvor och tomtar är en del av julen och de skapar en speciell julmagi runt julafton.

Glädjen i att ge – utan all uppmärksamhet

Om du vill överraska en god vän, dina barn eller en annan familjemedlem kan du smyga in en present ”från nissen” under julgranen. Du behöver inte avslöja att gåvan är från dig. Överraskningen, nyfikenheten och glädjen när du öppnar gåvan kan vara tillräcklig i sig själv. Du kan också be kvällens utvalda tomte att ta med sig gåvan när han kommer på besök.

Ge en gåva på barnets vägnar

Om du har små barn kan du också överväga att ge en gåva till din partner eller andra familjemedlemmar – kanske till barnens mor- och farföräldrar – för deras räkning. Julklappar från barn ger minst lika mycket glädje som julklappar från tomtens många medhjälpare. Kanske har du fått lite hjälp av ditt barn att göra en hemlagad julklapp till pappa. Kanske har du fått lite hjälp med att slå in paketet. Återigen är det tanken som räknas, så du kan säkert skriva på kortet att gåvan är ”Till morfar från lille William”.

Längre ner i guiden hittar du förresten fler än en idé för julklappar från barn.

Julklappar till barn

Julklappar till barn står vanligtvis högst upp på listan när december närmar sig. Många barnfamiljer börjar faktiskt förbereda sina julinköp i god tid eftersom det kan finnas många fördelar med att vara tidigt ute. Du undviker till exempel att barnens önskemål är slutsålda och att du måste resa över hela landet för att köpa den senaste actionhjälten. Leksaker och andra saker som barn vill ha följer ofta tidens trender. Det betyder att alla danska barn i hela landet förmodligen har många av samma önskningar på sin lista. Se därför till att kontrollera lagerstatusen i butikerna på nätet innan du går till varuhusen. En annan fördel med att köpa julklappar till barnen i god tid är att du kan spara mycket pengar. Veckorna före jul använder vissa butiker det smarta knepet att höja normalpriset på leksaker för att visa att det som tidigare var normalpriset nu är ett specialerbjudande. De gula erbjudandetecknen har en lockande effekt på oss konsumenter. Så köp barnens julklappar innan kalendern säger november.

Låt barnen kryssa av

Även familjens yngsta medlemmar har sina egna åsikter och önskemål. Även om du inte bör förlita dig 100 % på din treårings önskelista kan barnen hjälpa till att välja årets önskningar. När de är gamla nog att slita leksaker från butikshyllorna och fråga och ticka, är det dags att du ger dem en bra gammaldags leksakskatalog och en tuschpenna. Säg åt dem att de kan kryssa av alla saker de vill ha i julklapp och låt dem ha kul med det. Använd sedan naturligtvis din kritiska förmåga när du går igenom önskemålen senare.

Fråga pedagogerna

Ett annat sätt att ta reda på vad din son eller dotter vill ha – om du är osäker – är att fråga på förskolan. Vad leker ditt barn med i barnkammaren? Du kanske blir förvånad över att ditt barn älskar att måla och modellera i det kreativa rummet. Eller så är ditt barn helt galen i studsbollar.

Överraska ditt barn

Du kan också gå en helt annan väg och välja julklappar till ditt barn som du själv har blivit fascinerad av på leksaksavdelningen. Även för vuxna kan det vara svårt att inte fastna i den ständigt nya leksaksvärlden som barnen växer upp i. Leksakerna blir inte bara mer och mer detaljerade – utbudet blir också större och större. Alla julklappar behöver förstås inte vara leksaker, men om ditt barn har flera presenter under granen är en bra tumregel att endast 25 % av paketen ska vara mjuka.

Om du fortfarande behöver en idé inför julen, här är 10 idéer till julklappar till ditt barn.

5 roliga julklappar för barn:

 • En kostymlåda med massor av roliga spel och lekar i den.
 • Ett årskort till en nöjespark som ditt barn älskar – Tivoli, Bakken och djurparken är bra exempel.
 • Ett humoristiskt brädspel – vissa brädspel kräver att du ställer dig upp och beter dig som en galning, andra kräver att du trycker en gräddpaj platt i ansiktet.
 • Ett par bra rullskridskor.
 • En leksaksmaskin – kom ihåg att fylla den med godis!

5 mjuka julklappar för barn:

 • En ny skolväska – välj en design som du vet att ditt barn kommer att älska.
 • Något som ditt barn kan ha på sig till gymnastik eller annan sport.
 • En ny uppsättning sängkläder som är mjuka, bekväma och roliga att hoppa ner i på kvällen.
 • Ett bakförkläde som ditt barn kan måla själv – detta kommer både att få ditt barn att vara kreativt aktivt och locka in det i köket.
 • Några varma vantar och en mössa – så är de förberedda på det kalla vädret i januari och februari.

Julklappar till henne

Vissa skulle hävda att kvinnor i allmänhet kan vara svåra att tillfredsställa. Det är säkert en generalisering, men det beror förmodligen på att kvinnor vanligtvis har många saker som de också skulle vilja ha. Det första steget för att göra din fru, syster eller mamma lycklig är att lyssna. De önskemål som kvinnor oftast har är vanligtvis noggrant detaljerade och specifikt utvalda. Storlek, färg, modell. Kvinnan vet vad hon vill ha. Om du letar efter julklappar till henne rekommenderar vi att du håller ett öga på hennes önskelista, som förmodligen ständigt utvecklas. Om det finns en önskelista, varför inte gå vidare med den? Du kanske vill överraska, uppfinna, vara kreativ. Om så är fallet kommer vi nedan att presentera några olika idéer till roliga julklappar och kreativa julklappar. Men här ska vi tala om säkra julklappar till henne. De som du nästan kan förvänta dig att hon ska bli galen i.

7 säkra julklappar till henne:

 • Ett personligt smycke – tänk på om hon gillar guld eller silver.
 • Presentkort för en spa-upplevelse.
 • Ett par vackra stilettskor – varje kvinnas måste-ha för en utekväll!
 • Vackra underkläder – för din partner, inte för din mamma eller syster.
 • Yogautrustning – eller kanske hon är mer intresserad av crossfit?
 • Ett presentkort för en trevlig middag.
 • Lite ny utrustning till köket – vem behöver inte en ny stor wok eller kanske en juicepress?
 • Julklappar till honom

Du håller säkert med om att det kan vara svårt att hitta julklappar till honom. Särskilt om det också är han som har allt. Mannen, pojkvännen, sonen, brodern – de flesta av oss har många män i våra liv och det kan vara svårt att få fram några önskningar från honom inför julen. De flesta män är lätta att tillfredsställa. Män bryr sig förmodligen inte lika mycket om gåvor som kvinnor gör. Men de bryr sig om att vi har tänkt på dem och ägnat tid och energi åt att hitta en present till dem. Julklappar till mannen som har allt kan vara allt från praktiska saker som du vet att han behöver: strumpor, underbyxor, rakutrustning. Till fina nya kläder, en bra bok, äventyrsgåvor och gåvor som han kan äta eller dricka. Det finns få krusiduller när det gäller att tänka på julklappar till honom.

7 säkra julklappar för honom:

 • Konsertbiljetter eller biljetter till en sportmatch eller en standup-show.
 • En vacker fluga – han kanske behöver en till nyårsafton.
 • Två bra flaskor vin – är han mer intresserad av rött vin eller kanske portvin?
 • Ett par nya sneakers för träning eller vardagsbruk.
 • En bra parfym – något som män inte ens bryr sig om att lägga pengar på.
 • Ett presentkort för en actionfylld upplevelse.
 • En bra köttklyvare – han kanske vill laga en god stek och bjuda in vänner.
 • Roliga julklappar

Om du vill få fram de goda skratten på julafton och få sällskapet att brista i hysteriska skratt, kan du försöka tänka utanför boxen i stället för att förlita dig på de önskelistor som du har fått av familj och vänner. Dina barn kanske inte förstår varför de inte fick något från sin önskelista utan istället fick en kudde, men de lite äldre kommer definitivt att förstå poängen med roliga julklappar. Många nätbutiker har specialiserat sig på att sälja produkter som kan verka helt överflödiga, men som är roliga i sig själva. Du kan också prova att göra roliga julklappar själv, men om du inte är så fantasifull rekommenderar vi att du håller dig till de roliga julklappar som du hittar på nätet.

Vi har hittat 10 saker som säkert skapar den rätta stämningen på julafton.

10 roliga julklappar:

 • En chokladfontän – den är inte bara rolig utan också otroligt god när den väl är igång.
 • En gigantisk toblerone – den kanske kan läggas i chokladfontänen.
 • Ett roligt brädspel som testar festens gäster på allt från kunskap till rörlighet.
 • Några otroligt fula men riktigt mjuka tofflor.
 • En burritofilt – vem har inte alltid drömt om att bli insvept som en burrito?
 • En golfsats till badrummet – kö, kan nog inte undvikas.
 • En uppblåsbar hamburgersläde – vi får hoppas på snö!
 • Gin och tonic pongspel.
 • En popcornmaskin – vem skulle inte behöva en sådan?
 • Ett presentkort för en rolig upplevelse som bubbelfotboll.

Billiga julklappar

Det är ingen skam att behöva skära ner lite på presentbudgeten i år. Att ge julklappar handlar inte om hur mycket pengar du spenderar. Det är tanken som räknas. Därför kan du enkelt välja några billigare julklappar i år utan att få dåligt samvete. Billiga julklappar finns överallt på nätet och i fysiska butiker, det gäller bara att tänka lite förnuftigt och till exempel vara ute några månader innan du normalt skulle köpa dina julklappar. Om du till exempel håller ett öga på specialerbjudanden under månaderna före jul kan du spara mycket pengar. Det spelar ingen roll om du har köpt julklappen långt i förväg, men tänk på att den person du ger julklappen till kanske inte kan få pengarna tillbaka om julklappen måste bytas ut.

Du kan också göra julklapparna själv i år. På så sätt får du personliga julklappar som säkert kommer att glädja och överraska familj och vänner. Nedan följer några idéer till kreativa julklappar.

Här är 7 billiga julklappsidéer.

 • Återanvändbara sugrör i metall eller bambu – och du kan bidra till kampen mot klimatförändringarna.
 • En mysig mugg för kaffe eller varm choklad under de kalla månaderna.
 • En grönsakshackare – så att de nya smala vanorna kan inledas så snart som möjligt.
 • En presentkorg med olika snacks.
 • Lite fyrverkerier till nyårsafton – smällare har alltid varit en succé.
 • Några mysiga inredningsartiklar från till exempel Søstrene Grene eller Flying Tiger – du hittar alltid bra priser till rimlig kvalitet.

En bra kvällskräm – kanske kan den också vara bra för herrn.

Kreativa julklappar

Du kan också gå in i det kreativa hörnet och göra julklappar själv. Hemgjorda julklappar är oftast billigare än köpta och de har mycket mer personlighet. Att få en hemlagad julklapp kan vara det som du minns mest från julen. Och oavsett om de kreativa julklapparna är till dina barn, din partner, dina föräldrar eller dina bästa vänner och flickvänner kommer de garanterat att uppskattas. Även om du aldrig har varit den mest kreativa i din klass finns det många gåvor som du snabbt kan lära dig att göra. Du hittar massor av guider och till och med instruktionsvideor på nätet som du kan luta dig mot. Hemgjorda julklappar är också en jäkligt bra idé om du ska ge barn julklappar. Barnen kanske behöver köpa en julklapp till sina mor- och farföräldrar eller moster och farbror. Det finns många julklappar som även de små kan hjälpa till att göra.

Om du inte är den största konceptutvecklaren själv, får du här 5 kreativa julklappsidéer som du kan göra hemma.

5 hemgjorda julklappar:

 • Ett avokadoträd – planterat och startat av dig. Det är enkelt, billigt och kommer garanterat att förgylla varje hem.
 • En fin påse med hemlagade kakor, julkakor eller kanske till och med godis.
 • En bilderbok med era gemensamma semesterminnen – du kan antingen göra den för hand eller beställa den på nätet och låta någon annan göra det hårda arbetet.
 • Ett byteskort för små äventyr med dig – det kan vara en tårtbit på ett kafé, en promenad i skogen eller en filmkväll.
 • Hemmagjorda bordsunderlägg av stenar eller träbollar – de är både moderna och praktiska!