Bästapresenten.se

Doppresenter (2023)

Finns det något vackrare än när ett barn kommer till världen? Knappast. De flesta håller med om att det inte finns något som liknar detta tillfälle. Redan under graviditeten börjar alla runt de blivande föräldrarna att verka märkligt glada och förväntansfulla. ”När ska hon födas?” ”Har han redan fått ett namn?” ”Har ni bestämt er för om ni ska föda hemma eller på sjukhus?” Frågorna och nyfikenheten tar aldrig slut och alla vill vara en del av den lilla familjen.

Sedan anländer den lilla och de nya föräldrarna försöker hitta en balans mellan att dela med sig av den lilla med familj och vänner och samtidigt lämna utrymme för lugna stunder. Man väntar ivrigt på att få se, röra och hålla det lilla trollet och plötsligt känns allt annat oviktigt. Åh, vilken tid!

Några månader går och den lilla nya personen ska äntligen firas. I postluckan kommer antingen ett blommande rosa kuvert med fransar och pärlor – eller en inbjudan i blå nyanser, kanske med ett fotbollsmärke här och där och ett löfte om fest, god mat och gott sällskap. Dopkalaset är precis runt hörnet och att hitta den mest perfekta presenten kan bara ta för lång tid. Du vill göra en insats men tid och ekonomi är naturligtvis faktorer som du måste ta med i dina överväganden. Nu behövs tips på doppresenter – tjej eller kille, det gäller båda!

 

Filter

Gaveguide

Gåvor, gåvor, gåvor

De allra minsta människorna drunknar vanligtvis i presenter. Den yngre generationen är bortskämd av den äldre generationen, så har det alltid varit. Och det är ovanligt trevligt att se de stora ögonen när det är barnen som öppnar presenter. Även om presenten leks med i högst en timme och sedan får ligga och tyna i ett hörn. Precis som naturen, har leksaker sina stunder.

Det är inte svårt att tänka på söta och färgglada presenter till de små. Butiker och nätbutiker utökar ständigt sitt utbud av leksaker och även vi som inte har barn frestas att skaffa leksaker bara på grund av det otroligt söta utbudet runt omkring oss. Men det är skillnad mellan att köpa födelsedagspresenter och julklappar till vår 5-åriga systerdotter och 12-åriga brorson. Barn i den åldern har redan intressen och önskemål om allt de har sett i leksaksaffärerna.

En svår ålder

När det gäller dop kan det dock vara lite knepigt att hitta de presenterna. För det första är den lilla personen som firas fortfarande inte i stånd att få ut så mycket av vare sig festen eller presenterna, och för det andra är dopet för många en milstolpe, så det är bäst att gåvan är helt rätt. Dessutom är det faktiskt de nyblivna föräldrarna som framför önskningar på barnets vägnar, och det vid en tidpunkt då de ännu inte känner barnet tillräckligt väl för att veta om favoriten kommer att vara bilar, elefanter eller prinsessor. Det är en stor dag och man kan snabbt gå fel när det gäller att välja en doppresent.

Önskelista eller inte

Vanligtvis bifogar nyblivna föräldrar en längre önskelista med allt från Trip Trap-stolar till tygblöjor och aktiveringsleksaker när de skickar ut inbjudningar. Du kanske till och med får en länk till en personlig webbplats där du kan hitta all praktisk information om dagen, samt en önskelista med länkar till inköp på nätet – ja, vissa föräldrar gör det grundligt. Oavsett hur värdarna presenterar sina önskemål, måste du själv bestämma om du ska följa listan eller inte.

Det enkla sättet

Det enklaste sättet är definitivt att följa listan och köpa något som du vet att de har önskat sig och kommer att bli nöjda med. Du kan vara säker på att listan kommer att vara tillräckligt lång för att räcka till åt alla gäster och det kommer säkert att finnas önskemål på listan på billiga doppresenter men också sådana som är för dyra för att inte bunta ihop.

Det kreativa sättet

För många kan det dock kännas tråkigt och opersonligt att gå på listan, och du kanske har en önskan om att hitta på något speciellt. Kanske vill du sträva efter att köpa lite annorlunda doppresenter, du vet bara inte vad de ska vara ännu.

Samordna gåvorna

Ett dop har garanterat många gäster. Vänner och familj kommer från när och fjärran för att fira nykomlingen, och du kan vara nästan säker på att någon kommer att ha tagit med sig samma doppresent som någon annan. Det viktiga är att se till att detta inte blir du!

Om inga andra gäster har tagit ledningen för att samordna gåvorna kan det lika gärna vara du som gör det. Du kanske kan fråga värdarna om det finns någon som samordnar gåvorna, eller erbjuda dig att hjälpa till med detta. Det är supersnabbt och enkelt att göra en lista över gästerna och vad de tar med sig. Sedan kan du dela listan med gästerna online, via e-post eller Facebook. Kom bara ihåg att inte låta värdarna få tillgång till listan, det vore synd.

De klassiska doppresenterna

Det finns vissa dopgåvor som går att använda år efter år. Dessa gåvor monopoliseras vanligtvis av den närmaste familjen. Och även om de inte hade monopol på den kan du vara säker på att de skulle köpa den ändå. Det här är saker som du förmodligen till och med minns att du såg i källaren senast du städade. Saker som du själv fick när du blev döpt. Många av oss har till exempel ett smycke från när vi döptes. Ofta väljer en del människor att ge smycken i doppresent, eventuellt med en liten gravyr, trots att de flesta barn förmodligen aldrig kommer att bära smyckena när de blir äldre. Gåvor innehåller ofta många traditioner som måste respekteras.

Om du inte tillhör den närmaste familjen rekommenderar vi att du undviker dessa gåvor, eftersom det för vissa är mycket betydelsefullt att de kommer från mor- och farföräldrar, farbröder och mostrar, gudmödrar eller andra från den närmaste kretsen.

Personliga doppresenter och doppresenter med namn

Personliga gåvor är alltid en succé och särskilt vid dop har många människor ett öga för namngivna doppresenter. Graveringar är populära och det gäller oavsett om det handlar om koppar, gafflar och knivar, tandborstar, tygblöjor, haklappar eller fotbollsskor. 

Om du inte tänder på namngivningstrenden kan du hitta ett annat sätt att göra gåvan lite mer personlig. Särskilt vid babyshower finns ofta dyra gåvor på önskelistan, men värdarna förväntar sig inte att du ska köpa den senaste babygungan eller en löparcykel som lyser i mörkret – särskilt inte om du kommer som en vän till familjen. Det är trots allt tanken som räknas. Därför kan en personlig doppresent också vara ett bra alternativ om du har en lite mindre budget.

En personlig doppresent kan vara allt från ett fotoalbum, en fotoram, ett handskrivet brev, en leksak som gått i arv till en upplevelse som du kan dela med den nya familjen. Det viktigaste nu är att du är med på firandet och hjälper till att fira den lille.

Praktiska doppresenter

Varje nybliven förälder behöver praktiska saker. Även de bäst förberedda föräldrarna har glömt att köpa något som de nu behöver och kanske kan du vara deras räddare i nöden. Och praktiska doppresenter till honom eller praktiska doppresenter till henne behöver inte alls vara tråkiga. Tidigare var praktiskt synonymt med trä, neutralt och tråkigt. Men på 2000-talet är praktiskt modernt, snyggt och elegant – och trä har faktiskt blivit in. Det har skett en enorm utveckling inom inredning för bebisar och barn, och det är helt rätt att dra nytta av det faktum att det är ett nöje att handla barnvagnar, barnstolar och vaggor.

Praktiska doppresenter är t.ex. bodysuits i 100 % bomull, blöjor i bulktyg och haklappar med olika teddybjörnsansikten. Blöjor i tyg, krypmattor i fyrkant och till och med förvaringslådor för bebisens första tand finns också med på listan, som fortsätter med saker som skötväskor, ytterkläder för bebisar, lekmattor, nappar och mycket, mycket mer.

Prenumerationspresenter

Du kan också ge familjen en fortlöpande doppresent och unna dem en prenumeration på blöjor, modersmjölksersättning eller andra saker som du vet att de kommer att behöva under en längre tid. Det finns många webbplatser på nätet som specialiserar sig på den här typen av saker så det är bara att gå in på nätet och hitta lite inspiration. Med en prenumerationsgåva kan du se till att din familj inte behöver oroa sig för att köpa de produkter du väljer, och det är alltid trevligt att få ett fint paket genom dörren då och då.

En doppresent som aktiverar barnet

Små barn behöver aktiveras från den dag de kommer ut ur mammas mage tills de är redo att stå på egna ben. Kanske är det därför som aktiverande leksaker är så populära som doppresenter.

Leksaker som aktiverar barnet kallas också för sensoriska leksaker och det finns både gamla goda klassiker i denna kategori och nya produkter som bara funnits på marknaden en kort tid. Sensoriska leksaker är bra för barn eftersom de stimulerar deras känsel-, lukt-, smak-, hörsel- och synsinnen. Det kan vara ett piano med djurbilder som spelar djurets ljud när barnet trycker på respektive bild och det kan vara en enkel napp som är tillverkad av olika material.

Om du vill spela dina kort på ett säkert sätt bör du satsa på några av de artiklar som anges nedan. Vi har hittat 10 stycken sensoriska leksaker som fortfarande är på modet.

Olika doppresenter

Om du däremot är lite trött på att alltid se samma gåvor packas upp på babyshowerna kanske du vill tänka utanför boxen och göra lite research på nyckelorden ”baby gifts for boys” och ”baby gifts for girls”. Internet är fullt av artiklar, guider, blogginlägg och tidskrifter som alla vill rekommendera och inspirera, så det är bara att sätta igång. Det finns massor av idéer för och förslag på doppresenter där ute.

Men egentligen, varför köpa något annat än det som förväntas av mig? Det finns flera goda skäl att välja att köpa en annorlunda doppresent. Först och främst finns det den uppenbara tanken att det som alla känner till och har sett förut är tråkigt och föråldrat. Sedan finns det faktum att du kommer att bli ihågkommen för din annorlunda doppresent, så det är värt att ta hänsyn till det. Man kan snabbt börja känna sig lite förbisedd i hela dopsekvensen om man inte antingen har blivit utsedd till gudfar, gudmor eller är genetiskt nära släkt. 

Ge en doppresent som kommer att minnas

Så gör dig själv en tjänst och ta med en doppresent som de inte kan låta bli att öppna ögonen för, skratta åt eller bli överlyckliga över. Sedan kommer du att vara den gäst som tog med den mest överraskande gåvan resten av deras liv.

Nu kanske du tycker att det låter som att du ska dra upp en levande kanin ur hatten eller ta fram kreditkortet för riktigt lyxiga doppresenter, men det är naturligtvis inte vad vi menar. Att välja en annorlunda doppresent behöver inte kräva mycket annat än att du går till höger när de andra gästerna går till vänster.

Tänk utanför lådan

Försök att tänka utanför boxen och tänk ut något som barnet och barnets föräldrar kan ha glädje av under lång tid. Det kan till exempel vara en målning med många detaljer som barnet kan njuta av varje dag. Det kan vara en speciell sagobok som du minns från din barndom. Det kan vara en leksak av särskild kvalitet som bara finns tillgänglig utomlands. Det kan vara ett presentkort för ditt barns första barnstol eller en liten sportbil. 

Doppresenter har ingen ålder

När det står ‘doppresenter flicka’ eller ‘doppresenter pojke’ på din inköpslista är det bra att komma ihåg att du inte behöver köpa något åldersspecifikt. Naturligtvis kommer de nya föräldrarna förmodligen att föredra att du inte köper något som barnet inte kommer att ha glädje av förrän på sin 14-årsdag, men du kanske vill tänka lite längre än bara de kommande sex månaderna.

Därför behöver du inte begränsa dig till de kläder och babyleksaker som finns i småbarnsbutiker. Du kanske vill köpa barnets första ryggsäck, dess första treåringsoverall eller en sittpuff för när barnet tittar på Bolibompa i timmar i sträck. Tänk inte för mycket på att det är något som barnet kan använda först om en liten stund. 

Skriv ett sött kort

När presenten är köpt och inslagen, kom ihåg att köpa ett fint kort att bifoga. Ett dop brukar ha många gäster, vilket innebär många presenter. Så hjälp den lilla familjen att komma ihåg vad de fått av vem genom att sätta gåvan någonstans diskret i kortet – kanske under ett litet klistermärke så att den inte avslöjas för tidigt.

Kom ihåg kvittot!

Sist men inte minst, kom ihåg att ta med kvittot på alla dopgåvor. Även om du har hjälpt till att samordna är det fortfarande möjligt att vissa personer har tagit med sig samma gåvor och att något därför måste returneras. Naturligtvis kan det också hända att familjen inte kan använda din doppresent trots att du har lagt ner mycket tid och energi på den, och tyvärr glömmer många kvittona hemma. Du kanske vill lägga dem i kuvertet eller presentpåsen direkt för att undvika en besvärlig situation på festen.

Vanliga frågor om dopgåvor

Har du haft nöjet att bli inbjuden till ett dop? Då måste du naturligtvis hitta en doppresent, vilket kan ge upphov till många frågor. Därför har vi sammanställt denna FAQ, som vi hoppas ska hjälpa dig att besvara alla dina frågor om dopgåvor.

När ska man ge doppresenter?

Som regel ger man doppresenter till en nära släktings barn som ska döpas, oavsett om man är inbjuden eller inte.

Hur mycket kostar en bra doppresent?

En doppresent kostar 100-500 danska kronor, beroende på om du är inbjuden till dopet och hur nära du står paret.

Vem ska få doppresenten?

Givetvis ska gåvan köpas med barnet i åtanke, men på själva dagen är det förmodligen föräldrarna som tar emot gåvan.